Porovnat (0)

Blog


Letní
Poradna
Běh

Jak správně vybrat běžeckou obuv do hor?


Máte za sebou několik desítek či stovek naběhaných kilometrů a chcete vyzkoušet něco nového? Možná nastává čas vyměnit silničky za kvalitní horskou běžeckou obuv a vyrazit do náročnějšího terénu. Víte ale, jak vybrat správnou běžeckou obuv do hor?

Popřemýšlejte, v jakém terénu chcete běhat

Pod pojmem horský běh si představí každý něco jiného. Pro někoho to může být běh po klikatících se horských asfaltových cestách, v tom případě klidně zůstaňte u silniček. Většina běžců si ale představí nádherné horské cestičky nebo skalnaté přechody.

Běh po horských ušlapaných cestách nebo kamínkovém podkladu

Ušlapané hliněné cesty jsou typické pro pohoří s nižší nadmořskou výškou. Za těmi nemusíme jezdit daleko, Česká republika nám nabízí několik nižších pohoří s nádhernou přírodou. Pro horský běh v ČR je důležitá dobrá přilnavost obuvi za každého počasí. Myslete na to, že každý den nebude pálit slunce, a můžete se tak setkat s blátem a kalužemi. Obuv by měla obstát i takto náročných podmínkách. Důležitá je především:

  • Kvalitní podrážka
  • Nepromokavý svršek
  • Pevné tkaničky
  • Příjemná stélka
  • Nízká hmotnost

Kvalitní podrážku nabízí například firma Salomon. Z jejich řady doporučujeme obuv Speedcross, která si hravě poradí právě s blátivým terénem. Řada s úpravou GTX (Gore-Tex) zajistí nepromokavost obuvi. Tkaničky Quicklace rychle dotáhnete a nepovolí ani o píď. Stélka Ortholite zabrání vzniku zápachu a noha je v ní jako v bavlnce. Bonusem je pak nízká hmotnost běžecké obuvi. Bota zároveň podporu přechod z dopadu do odrazu a výborně drží i v prudkém stoupání a seběhu. Salomon Speedcross ocení především běžci s užším nártem.

 

Na trailovou obuv se specializuje i firma Inov-8. Řada X-Talon (pánské, dámské) patří mezi nejlepší trailové boty na světě a právem má výsadní postavení na trhu. Výborně se hodí do měkkého terénu, hravě si poradí s blátem v kopcích a podrží nohu na místě. Podobně je na tom řada Roclite, kterou už využijete i nestabilním kamínkovém podkladu, ale i v horách. Hrubý dezén poskytuje vynikající přilnavost. Oproti Salomon Speedcross je bota širší na nártu.

Inov-8 X-Talon

 
Běh po skalách a po hřebenech hor

Zkrátka pravý horský běh se vším všudy. Na ten byste se už ale neměli vydávat bez patřičného vybavení. Nejde už totiž „jenom“ o snížený komfort, ale o vaši bezpečnost. Obuv musí mít bezpodmínečně vynikající grip na skalnatém povrchu. Volte tedy hrubý dezén, který se bude pomaleji opotřebovávat a podrží nohu na místě i při špatném počasí. Správná běžecká obuv do vyšších pohoří, jako jsou Vysoké Tatry nebo Alpy, se bude svojí stavbou podobat spíše turistickým botám.

Kvalitní běžecká obuv do vysokých hor se totiž vyznačuje:

  • Vyšší hmotností
  • Příjemnou stélkou
  • Hrubým dezénem
  • Vysokou přilnavostí
  • Nepromokavým svrškem

Výborným příkladem kvalitní běžecké boty do hor je Salomon XA Pro 3D GTX. Obuv poskytuje vše, co potřebujete. Tvrdá podrážka s výstupky v několika směrech zabraňuje podklouznutí při výběhu i seběhu. Mezipodešev dokáže spolehlivě tlumit nárazy a snižuje tak možnost poranění hlezenního a kolenního, potažmo kyčelního, kloubu. Obuv je v porovnání s řadou Speedcross pevnější, těžší, ale také mnohonásobně odolnější. Má speciální úpravu proti okopu a vzorek se odírá pomaleji.

 

Chybu neuděláte ani při výběru výše zmiňované obuvi Inov-8 Roclite. Mezipodešev má speciální úpravu, která brání jejímu protržení. V porovnání s XA Pro 3D ale nemá tak účinné tlumení, takže sice můžete snadněji číst povrch, ale více ucítíte nárazy.

Inov-8 Roclite

Výběr správné velikosti

Správná velikost je důležitá pro každou obuv, pro tu horskou běžeckou to ale platí dvojnásob. Nejlepší je samozřejmě obuv přímo vyzkoušet. Pokud nemáte tu možnost, změřte si délku chodidla a volte obuv o 0,5 čísla větší (většina firem vyrábí obuv po půlčíslech, Salomon dokonce po třetinách). Při běhu v horách je totiž noha mnohem více náchylná k otokům, měli byste mít proto malou rezervu pro tento případ.

Důležitá je nejenom délka stélky, ale i šířka obuvi v nejširší části chodidla.

 

Pokud si stále nebudete vědět rady s výběrem, neváhejte se na nás obrátit.






Adresa prodejny

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Jak se k nám dostanete
Zobrazit na mapě

info@actisport.cz
Otevírací doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavřeno
 
+420 731 431 912
+420 548 522 422