Porovnat (0)

Blog


Letní
Poradna
Běh

Jak vybrat běžeckou obuv


Běžecké boty jsou nejdůležitější součástí běžecké výbavy. Používáním správné obuvi předcházíme zranění, deformaci a nepohodě při běhu.

 

Před zakoupením bot se zamyslíme nad tím, kde budeme běhat (v jakém terénu), jak našlapujeme při běhu, v úvahu vezmeme i naši kondici a hmotnost a soustředíme se i na velikost bot. Výrobci rozlišují boty pánské, dámské a dětské a tomu přizpůsobují tvar i vlastnosti boty.

1) Terén

Nejčastěji používaná obuv je silniční, pro běh na asfaltu, škváře, nebo antuce. Tyto boty mají hladší podrážku.

Do terénu, mokra, či sněhu volíme boty krosové, které mají hrubší a protiskluzovou podrážku. Boty do terénu jsou postaveny na nízké podešvi, která zaručuje stabilitu při běhu.

2) Nášlap

Pomůckou pro zjištění našeho nášlapu může být pohled na naše staré boty. Podle toho, jak jsou opotřebované podrážky, rozeznáme, jaký máme typ nášlapu:

Pokud jsou rovnoměrně opotřebované paty bot, máme ideální nášlap = neutrální. Ochozené vnitřní strany podrážek znamenají, že se jedná o takzvanou pronaci (patrně máme nohy do X). Opotřebované vnější hrany bot zase ukazují na takzvanou supinaci. Většina žen je díky přirozeně širší pánvi obdařena pronačním nášlapem.

Výrobci tyto druhy nášlapu zohledňují a podle toho i přizpůsobují konstrukci bot. Pro pronační nášlap mají boty označení support (podpora) a jsou opatřeny zesílenou vrstvou materiálu na vnitřní straně bot. Tím udržují nohu v neutrálním (středním) postoji. Pro supinační nášlap jsou vhodné boty s označením neutral.

Neutrální nášlap Supinace Pronace

Neutrální nášlap

Rovnoměrně opotřebovaná podrážka

Supinace

Opotřebovaná vnější strana podrážky (nohy do "O")

Pronace

Opotřebovaná vnitřní strana boty (nohy do "X")

 

3) Běžci začátečníci, či s nadváhou  

Pokud spadáme do této kategorie, sáhneme po vysoce odtlumených botách. Tyto jsou sice o něco těžší, ale dopady v nich budou tlumenější a tím i příjemnější a pro nás šetrnější. Časem, když něco naběháme a shodíme, si dopřejeme boty lehčí, které nám ušetří jak peníze, tak i úsilí vynaložené při běhu.

4) Velikost běžeckých bot

Pokud tápeme ve zvolení vhodné velikosti tenisek, vyplatí se změřit si chodidlo. Bosou nohou stoupneme na papír a obkreslíme svoji nohu. Změříme nejdelší vzdálenost (většinou pata - palec) a přičteme 1 cm. Volíme vždy delší z obou chodidel.

 

Boty zkoušíme na běžeckou ponožku a to nejlépe v odpoledních hodinách. Nesmí nikde tlačit, ale příjemně sedět na noze.

Než poprvé vyběhneme v nových botkách, je dobré si na ně zvykat a chodit v nich doma.

Každý máme jedinečný tvar nohou, proto své boty nepůjčujeme.

Aby byly boty opravdu funkční, je třeba také myslet na jejich včasnou obměnu po cca 800 - 1000 naběhaných kilometrech (tento údaj je nutné brát jen orientačně, je třeba vzít v úvahu i podmínky, hmotnost a další náležitosti).







Adresa prodejny

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Jak se k nám dostanete
Zobrazit na mapě

info@actisport.cz
Otevírací doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavřeno
 
+420 731 431 912
+420 548 522 422