Porovnat (0)

Blog


Poradna
Zimní

Jak vybrat sjezdové boty a hole


Výběr sjezdové obuvi je to nejdůležitější, co zájemce o sjezdové lyžování čeká. Můžete mít perfektní lyže, oblečení a další doplňky, ale jestliže nesednou boty, nejste tyto věci schopni využít dle Vašich představ.

Při výběru bot se řídíme několika parametry.

1. Velikost boty. Statistika říká, že 50 % lyžařské populace si kupuje špatnou velikost bot (zpravidla větší, než je třeba). Ortodoxní specialisté tvrdí: vyzkoušej boty ve velikosti, která ti padne a pak si kup o číslo menší. Pravda je, že skoro každá vnitřní botička v dnešní době má schopnost se dotvarovat (vymáčknout) a tudíž se užíváním bota „zvětší“. Tento fakt je nutno při výběru zohlednit.

2. Flexní tuhost. Toto číslo, mnohdy uváděné v názvu boty, nás informuje o tvrdosti obuvi směrem do tzv. lyžařského nákleku.To znamená, jak moc je bota ochotná nás pustit v ohybu směrem dopředu ke špičce vázání. V současné době je nejprodávanější flexe bot u mužů 100 a u žen 80. Tyto čísla mohou ovšem být u jednotlivých značek různé.

3. Šířka bot. Toto číslo se uvádí v mm a znamená šířku v nejširší – záprstní části nohy. Obecně platí pravidlo: čím sportovnější bota, tím užší kopyto, dle kterého je vyrobena. Většina bot je v současnosti v rozmezí 98 – 105 mm.

Stejně jako u jiných věcí, je při výběru bot, nutno téměř vždy dělat kompromisy. Zvolit správnou tvrdost boty v závislosti na komfortu, který od nich očekávám. V současné době trend výrobců lyžařského vybavení směřuje k tomu, aby i velmi sportovní (flexně tvrdá) bota měla dostatečně velké pohodlí. Dříve vyráběné boty s flexí např. 120, byly pro lyžaře, kteří tuhost boty nadřazovali nade vše. Dnešní modely i v této tvrdosti nabízí dostatek komfortu pro celodenní ježdění.

Samostatnou kapitolou je tzv. bootfitting. Toto, v poslední době hodně skloňované slovo, znamená úpravu lyžáků na konkrétní nohu uživatele. Jak již bylo zmíněno, téměř každá vnitřní bota má schopnost (do určité míry) přizpůsobit se zvláštnosti nohy lyžaře. Tuto schopnost je možné urychlit zahřátím botičky na speciálním stroji. V poslední době se také hodně výrobců snaží o úpravu bot v oblasti plastových skeletů. Jde o to, že ve speciálních pecích (např. systém Custom Fit od Salomonu a Atomicu), se pomocí vysoké teploty, získá možnost dotvarovat skelet bot na nohu zákazníka. Tento proces probíhá samozřejmě ve směru zvětšení (rozšíření) boty. Více informací o bootfittingu se dozvíte ve článku Tvarování lyžařských bot.

Nemalou úlohu hraje i správný výběr vložek do vnitřních bot tzv. stélek. Existují firmy, které se specializují na výrobu stélek lyžařských bot (Boot Dog, Sidas a další). Tyto vložky nejen zvýší komfort z hlediska zdravotního (klenba chodidla apod.), ale i zabezpečí lepší termickou stránku věci, což ocení zejména zákaznice.

Pro výběr sjezdových holí existují tabulky, jak vysoké hole, by měl lyžař mít. Jestliže uživatel otočí hůl bodcem nahoru a uchopí ji pod talířem, měla by ruka v lokti svírat pravý (nebo trochu tupý) úhel. Dále se hole liší materiály, tvarem a komfortem rukojeti a schopností poutka. Také hraje roli sladěnost značky a barvy holí s ostatní výbavou.







Adresa prodejny

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Jak se k nám dostanete
Zobrazit na mapě

info@actisport.cz
Otevírací doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavřeno
 
+420 731 431 912
+420 548 522 422