Porovnat (0)

Blog


Poradna
Letní
Běh

Kde běhat v Brně? - 2. díl


Středně kopcovitá trať pro začátečníky i mírně pokročilé

minulém článku jsme si ukázali trasy pro začátečníky. Věříme, že pilně pracujete na zlepšení Vaší fyzičky a zvládnete už i náročnější terén. Tentokrát jsme si pro Vás připravili další 3 trasy, které Vás zavedou do brněnské přírody. Všechny trasy lze upravovat na základě Vaší fyzické kondice – v lese je totiž spousta malých vyšlapaných cestiček, po kterých se můžete vydat a výrazně svoji trasu zkrátit (nebo taky prodloužit).

Trasa č. 1 – Kamenný vrch-Myslivna-Koniklecová louka

Povrch: lesní cesty, asfalt
Délka: 4 km
Převýšení: 120 m
Dostupnost MHD: Koniklecová – linky 26, 37, 50, Myslivna – linka 68 

Trasu začínáme na zastávce Koniklecová v Novém Lískovci. Hned na úvod nás čeká stoupání, až ke koniklecové louce. Přímo před ní ale uhneme doprava a seběhneme do dolní části lesoparku Kamenný vrch. Vede tu několik lesních cestiček, ale nemusíte se bát, že byste se ztratili. Skoro všechny se na sebe napojují a dovedou Vás na asfaltovou cestu vedoucí k Myslivně. Podél asfaltky vede opět několik lesních cest, pokud preferujete přírodní terén, tak se zde jistě vyřádíte. U Myslivny se můžete zastavit na malé občerstvení, nebo pokračovat dále. Za Myslivnou odbočte doleva. Asfaltovou cestu můžete přeběhnout a pokračovat lesem, nebo běžte po ní (dávejte ale pozor na auta). Vyběhnete u rozcestí, přeběhněte silnici a uvidíte oplocení se vstupem a informační tabulí o Koniklecové louce.

Opět si můžete vybrat mezi 2 možnostmi. Pokračovat můžete po asfaltové cestě vedoucí podél oplocení nebo vběhnout do chráněné oblasti a vybrat si jednu z mnoha příjemných vyšlapaných hliněných cestiček. Zejména na jaře dávejte prosím pozor na rostlinky chráněných konikleců. Můžete zvolit nejkratší možnost a běžet rovnou z kopce dolů, nebo křižovat oblast po menších cestách a prodloužit si tak trasu o několik set metrů.

Z Koniklecové louky můžete doběhnout na zastávku Koniklecová nebo odbočit doleva (pod lesíkem), vede odtud jediný východ. Přeběhnete cestu a vydáte se přímo naproti do lesa. Budete pokračovat stále dolů a doběhnete na zastávku Kluchova, případně Raisova.

Kde běhat v Brně - Kamenný vrchKde běhat v Brně - Kamenný vrch


Trasa č. 2 – Obora Holedná

Povrch: lesní cesty, asfalt
Délka: 4,5 km
Převýšení: 180 m
Dostupnost MHD: Kohoutovice hájenka – linky 50, 52, E50, Jundrov – linka 67

Další trasa nás zavede pouze o pár kilometrů dále, do obory Holedná. Žije zde několik druhů zvířat, na která při troše štěstí při běhu narazíte – ať už to budou divoká prasata, daňci nebo srnky.

Vybíháme od zastávky Kohoutovice-hájenka. Odtud už je to do obory kousek. Pokračovat budeme po obvodu Holedné, ale samozřejmě si můžete zvolit některou z lesních cest vedoucích do středu. Trať je již více kopcovitá, převýšení 180 metrů dá zabrat i mírně pokročilým běžcům. Užít si tu můžete i trailový běh po lesních vyšlapaných cestách, stejně tak silniční běh po asfaltce. Záleží jen a jen na Vás.

Do Obory se můžete dostat i mnohými dalším vstupy, alternativou pro začátečníky je start v Kohoutovicích a cíl u brněnské ZOO. Téměř celá cesta pak vede z kopce.

Kde běhat v Brně - HolednáKde běhat v Brně - Holedná


Trasa č. 3 – Lesná, Kolem Zaječí hory

Povrch: lesní cesty, asfalt
Délka: 5 km
Převýšení: 127 m
Dostupnost MHD: Haškova – linky 46 a 57

Lesná nabízí spoustu možností sportovního vyžití. Terén je tu mírně kopcovitý, takže ho zvládnou i začátečníci, zároveň se zde vyřádí i mírně pokročilí běžci. Začínat budeme na louce (k té se dostanete od zastávky Haškova -> směrem nahoru kolem Billy a doleva). Hned na začátek nás čeká poměrně prudký seběh, který je následován dlouhým mírným kopcem směrem dolů. Doběhnete až k asfaltové cestě, na které se dáte prudce doprava. Cesta se dále větví a vy svolíte směr vlevo.

Dále pokračujete po velmi příjemné lesní cestě, která je zpočátku rovná, postupně začne stoupat. Na své si zde přijdou milovníci trialových běhů, protože se střídají výběhy do kopce a krátké seběhy, které jsou hned následovány dalšími výběhy. Téměř celá trasa vede po lesních cestách, někdy širších, jindy úzkých. Převážná část stoupá, ale jde spíše o nenáročnější, mírný kopec. Strmější výběh nás čeká až za polovinou trati, ale naštěstí je poměrně krátký a pokročilí běžci si s ním poradí.

V průběhu trati Vás čeká i přeběh přes louku, nemusíte se bát, že byste netrefili, opět zde vede vyšlapaná cestička. V druhé polovině se začněte postupně stáčet doprava. Svoji trasu můžete ukončit i dříve, na jedné ze zastávek městské hromadné dopravy, které budete mít po levé ruce. Pokud se chcete vrátit na původní místo, odkud jste vyběhli, tak už Vás na závěr čeká pouze dlouhé klesání.

Kde běhat v Brně - LesnáKde běhat v Brně - Lesná

 

Další běžecké trasy najdete v našem prvním článku Kde běhat v Brně?!







Adresa prodejny

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Jak se k nám dostanete
Zobrazit na mapě

info@actisport.cz
Otevírací doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavřeno
 
+420 731 431 912
+420 548 522 422