Porovnat (0)

Blog


Běhání v zimě - jak se správně obléct?


Zastáváte názor, že zima není dobrá na běhání, proto se raději zachumláte pod peřinu s horkým čajem a sledujete film, aniž byste věděli, o co přicházíte? Pak je tenhle článek přímo pro Vás.

I v zimě se dá běhat, a pokud se chystáte v následujícím roce závodit, tak právě zimní trénink může rozhodnout o Vašem úspěchu a neúspěchu v soutěžích. Než ale opustíte vyhřátý byt, je dobré vědět, jak se správně obléknout. Pokud oblečení podceníte, můžete skončit s chřipkou nebo zápalem plic.

Nejdůležitější jsou vrstvy. A obecně platí, že raději více, než méně, ale zase není dobré cokoliv přehánět, jinak se zpotíte po pár krocích a koledujete si o nastydnutí. V zimním období se určitě vyplatí investovat do spodní vrstvy oblečení, která by měla dobře odvádět pot. Nejlepší volbou je funkční spodní prádlo, které Vás udrží v suchu. Vyzkoušet můžete funkční prádlo z našeho e-shopu. Při teplotách kolem nuly lze funkční spodní prádlo nahradit termotrikem, ideálně s dlouhým rukávem. V chladnějším počasí určitě nezapomínejte na mikinu. Když Vám bude teplo, unesete ji i v ruce, případně uvážete kolem pasu. Mikinu vybírejte podle materiálu, zároveň by neměla být příliš těžká a huňatá. V zimních měsících není neobvyklý ani nepříjemný vítr, proto je dobré mít v šatníku kvalitní větruvzdornou bundu. Tu můžete využít i při sportování na jaře a na podzim, nebo k jiným zimním sportům (například běžeckému lyžování). Vybírat můžete také ze široké nabídky bund na běžky. 

Co se týče kalhot, pokud za oknem zrovna nepanuje krutá mrazivá zima, bohatě Vám postačí jedna teplejší vrstva. Je dobré volit raději zateplené kalhoty nebo termolegíny. Teplejší ponožky většinou nejsou potřeba, raději se zaměřte na zateplenou obuv. V obuvi se svrškem z lehké síťoviny Vás budou po chvilce zábst nohy, což je škoda. Ideální volbou je proto například bota Salomon Snowcross upravená speciálně do zimních podmínek. V případě zimy bez sněhu si vystačíte s nízkými botami, vybírat můžete ze široké nabídky našeho e-shopu, případně se prejte specialistů u nás na prodejně.

Salomon Snowcross

Salomon Snowcross CS L39013500

 

Zapomínat byste určitě neměli na nejdůležitější část vašeho těla – hlavu. Hlavou totiž odchází pryč z těla nejvíce tepla. Čelenka nebo čepice by proto měla být základem Vašeho běžeckého vybavení. Ve velmi chladných podmínkách není od věci nasadit i lyžařskou kuklu a chránit tak dýchací systém před mrazem. Ruce ochráníte pomocí běžeckých rukavic, které jsou lehké a hřejivé zároveň.

Skvělé. Vzorově oblečeni odcházíte z domu. Na co byste si měli dávat pozor? Především na dostatečné zahřátí svalů a celého organismu, abyste tak předešli nepříjemným zraněním.

Zapomeňte na povídačky, že v zimě se běhá špatně, nebo nedá běhat vůbec a vyrazte ven. Jeden z nejlepších pocitů, jaký může běžec zažít, je příjemné chroupání sněhu pod nohama.

 

 







Adresa prodejny

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Jak se k nám dostanete
Zobrazit na mapě

info@actisport.cz
Otevírací doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavřeno
 
+420 731 431 912
+420 548 522 422