Porovnat (0)

Blog


Letní
Běh
Poradna

Kde běhat v Brně?


Město - synonymum pro tuny betonu, historické stavby, kilometry silnic, množství lidí. Brno je podobné a jiné zároveň. Přináší mimo jiné i rozmanitá přání běžců. Každého nebaví kličkovat mezi lidmi a nasávat atmosféru velkoměsta. Na první pohled se ale může zdát, že město neposkytuje alternativu pro všechny.  Právě proto vám přinášíme tipy na zajímavé místa a trasy pro nejpřirozenější lidský pohyb, běh. 

V následujícím seriálu článků se zaměříme na běžecké trasy v Brně a jeho blízkém okolí. O některých z nich jste možná ještě nikdy neslyšeli.

Nekonečná rovina pro ty, kteří začínají, nebo se chtějí udržet v kondici.

Hektický život studentů nebo pracujících lidí je často stereotypní a nepřináší mnoho času k odpočinku. Dokola jenom škola nebo práce, přátelé nebo rodina, spánek. Ale právě aktivní odpočinek pomáhá nejen při zvládání stresu, ale i k zlepšení zdravotního stavu. O tom, jak začít běhat, se můžete dozvědět v našem předchozím článku "Běžecké začátky aneb jak uběhnout první kilometry?". O tom, kde je vhodné začít, se dočtěte právě zde. Na základě vlastní zkušenosti jsme pro vás vytipovali místa, které máte téměř na dohled z okna.

Trasa č. 1 – Cyklostezka podél řeky Svratky

Povrch: asfalt
Délka: 6,5km
Převýšení: 60m
Dostupnost MHD: Poříčí – linky 6, 5, 44, 84, Křídlovická – linky 8, 60, 61, 44, 84                     

Běžci málo využívaná, zato v čase víkendů často frekventovaná cyklostezka poskytuje mnohé výhody. Pro běžce - začátečníky je díky svému profilu ideální. Stoupání pouhých 60 metrů vás rozhodně nemůže zastavit. Na trasu se dá napojit z různých zastávek MHD, takže si délku běhu snadno upravíte dle své vytrvalosti. Trasa začíná u Poříčí (více zdatní mohou vyběhnout již od Anthroposu, s jedním stoupáním navíc) a vede ze začátku po pravém břehu řeky Svratky. Začít se dá i o půl kilometru dál u DRFG arény. Přestože se nacházíte ve městě, nemáte o něm ani ponětí. Příjemné prostředí nábřeží vás povede kolem biotopového koupaliště až k Avionu, nebo Olympii. Stezka je hojně využívaná cyklisty nebo bruslaři, když ale poběžíte po kraji, nemůže si nikdo stěžovat. Od Poříčí k Olympii je to celkem 6,5 km, ale své úsilí můžete na některém z přechodů ukončit a zamířit k nejbližší zastávce MHD.

Cyklostezka podél řeky Svratky

Cyklostezka podél řeky Svratky

 

Trasa č. 2 – Kolem vodních nádrží v Mariánském údolí

Povrch: převážně asfalt
Délka: 4,5 km
Převýšení: 100 m
Dostupnost MHD: Mariánské údolí – linka 55

Za druhou běžeckou trasou se vydáme na východ Brna. Velká část (ne)Brňáků o tomhle místě pravděpodobně ještě neslyšela, což je velká škoda. Za přírodou totiž nemusíte jezdit daleko. Stačí, když se vydáte na konečnou stanici autobusu č. 55 a rázem se ocitnete ve světě lesů na pokraji Moravského krasu. Zejména v chladnějším počasí sem nemíří moc turistů, a proto se vyplatí provětrat běžecké boty. Terén je víceméně asfaltový, proto doporučujeme např. silniční obuv Mizuno, Merrell nebo Inov-8, které se vyznačují skvělým tlumením nárazů. (několik modelů naleznete i v našem e-shopu, pokud potřebujete poradit, neváhejte a obraťte se na nás). Běh můžete zahájit na levé straně vodní nádrže u Kadlecova Mlýna, dále pokračujte po levém břehu nádrže Pod Hrádkem, dokud nepřiběhnete k Muchově boudě. Pokud ještě nejste moc zadýchaní, můžete zaběhnout dále do Moravského krasu. Začátečníkům bude těchto pár kilometrů stačit a mohou se vydat opačným směrem nazpět. Téměř 4,5km dlouhá trať má pouhých 100 metrů převýšení, takže ji po pár trénincích zvládnete proběhnout celou a navíc zlepšíte svoji fyzickou kondici. Výhodou trasy je klidné a krásné prostředí v okolí třech vodních nádrží, mnoho možností pro prodloužení trasy a možnost občerstvení v místních hospůdkách.

Mariánské údolí

Mariánské údolí

 

Trasa č. 3 – Kolem Medláneckého letiště

Povrch: polní cesty, asfalt
Délka: 6,5 km
Převýšení: 100m
Dostupnost MHD: Komín sídliště – linka 36

Na běhání v Mariánském údolí si musíte vyhradit poměrně dost času, proto vám přinášíme další, neméně atraktivní alternativu. Nachází se pod Medláneckými kopci u zdejšího sportovního letiště. Zejména při slunečném počasí si užijete nádherný běh, při kterém budete mít celou trasu stále na dohled. Možná budete mít štěstí a zažijete zpestření v podobě přistávání letadla. Běh můžete zahájit na konečné zastávce trolejbusu č. 36, dále pokračujte po polní cestě směrem k letišti. Před přistávací dráhou odbočte doleva a běžte podél ní. Vyznačená trasa je s mírnou zacházkou vlevo pod les, ale dá se běžet i přímo na asfaltovou cestu. Po ní se podél letištních budov dostanete na křižovatku, tam zamiřte zpět na Komín. Opět se dá trasa změnit a můžete zaběhnout k runwayi nebo běžet po chodníku (jako je zaznačené na mapě). Trasa má jednu velkou výhodu – nemáte se kde ztratit, protože máte trať po celou dobu na dohled. Při mírném převýšení se zdatnější běžci skoro ani nezadýchají a začátečníci zlepší svoji kondičku.

Medlánecké letiště

Medlánecké letiště

 

Brno nabízí i mnoho dalších rovinatých tras, ať už jsou to dobře známé chodníky v Lužáneckém parku nebo méně známe cesty v okrajových částech města. Snažili jsme se vybrat ty nejatraktivnější, na kterých se běžecky „vyblbnete“ a zároveň si trasu můžete uzpůsobit podle svých možností. Příště vám představíme zajímavé a náročnější trasy v kopcích, kterých jihomoravská metropole nabízí ještě mnohem více.







Adresa prodejny

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Jak se k nám dostanete
Zobrazit na mapě

info@actisport.cz
Otevírací doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavřeno
 
+420 731 431 912
+420 548 522 422