Porovnat (0)

Blog


Recenze
Letní
Turistika

RECENZE: Salomon X Ultra 2 GTX W


Turistická obuv Salomon X Ultra 2 GTX W obstála v horském terénu

V průběhu května jsme se rozhodli, že vyrazíme na horskou turistiku do Julských Alp ve Slovinsku. Narychlo jsem proto sháněla turistickou obuv, která obstojí i v náročném terénu. Objednala jsem si boty u ActisportuSalomon X Ultra 2 GTX.

Normálně mám velikost 38, tentokrát jsem zvolila velikost 38 2/3, protože jsem předpokládala, že noha při náročnější turistice nateče – a rozhodla jsem se naprosto správně. První den se mi bota zdála vcelku velká, musela jsem hodně dotahovat tkaničky Quicklace – které ale mimochodem perfektně stáhnou botu a noha v ní drží naprosto pevně. Tkaničky mě hodně potěšily, utahování boty je jednoduché, rychlé a maximálně pevné. Od druhého dne, kdy se obuv přizpůsobila mojí noze, seděla přesně tak, jak má a nemohla jsem si ji vynachválit.

Při první túře jsem měla strach z puchýřů a otlačenin, přeci jen není nejlepší nápad vyrazit v nových botách na několikahodinovou cestu. Obuv mě ale příjemně překvapila, nikde netlačila a nohy v ní byly jako v bavlnce. Ani po několika hodinách jsem necítila žádný nepříjemný tlak ani náznak otlačení.

Výrobce zmiňuje, že bota je perfektní do horského terénu. Měla jsem trochu pochybnosti poté, co nohy několikrát podjely na šotolině a drobných kamínkách. Na druhou stranu – nemůžeme očekávat, že nás podešev podrží v náročném terénu, když máme špatnou techniku chůze. Pokaždé, když mi podjela noha, šlo především o moji chybu v přenesení váhy. Pravdou je, že na velkých balvanech držela obuv pevně na místě, a to při výstupech i sestupech, a mohla jsem se na ni spolehnout.

Obuv bych určitě doporučila všem lidem, kteří jsou „šikovní“ jako já. Hned druhý den se mi stalo, že jsem se pořádně nedívala pod nohy a šlápla do vody. Celá bota (včetně šněrování) se ponořila do řeky Kozjak. Výborně, řekla jsem si, teď budu celý den chodit s mokrou botou. K mému překvapení se ale dovnitř nedostala ani kapka vody – technologie Gore-Tex je opravdu špičková a mohla jsem se na ni 100% spolehnout. Déšť, kaluže, potoky, řeky – nic není problém. Jazyk je navíc pevně přišit k obuvi, takže ani shora se do boty voda nedostane.

Moje nešikovnost nekončí jen u šlápnutí do vody. To bych nebyla já, abych nezakopla při každém druhém kroku. Naštěstí má bota speciálně upravenou špičku proti okopu a ani po týdnu v horách jsem ji nezničila – hurá.

V horách se někdy setkáváme i s vysokými teplotami, proto jsem měla trochu strach ze zapaření nohy v botě. Obuv je ale dostatečně prodyšná a ani jedenkrát se mi nestalo, že bych měla zpocenou nohu.

V rámci jedné turistické procházky podél řeky Soča jsem dostala chuť na krátké proběhnutí. Kombinovala jsem chůzi s během a musím říct, že přestože je obuv určená primárně na turistiku, i lehký výklus se v ní dá zvládnout. Samozřejmě není došlap a odraz tak příjemný, jako ve speciálních běžeckých botách, ale X Ultra 2 rozhodně nebrání pohybu.

Za sebe musím říci, že mě Salomon X Ultra 2 GTX W příjemně překvapily a můžu je jen a jen doporučit. Pokud hledáte boty na náročnější (horskou) turistiku, určitě je vyzkoušejte, nebudete litovat. Bonusem je zářivý vzhled, který vybočuje ze stereotypu šedých turistických bot.







Adresa prodejny

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Jak se k nám dostanete
Zobrazit na mapě

info@actisport.cz
Otevírací doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavřeno
 
+420 731 431 912
+420 548 522 422