Porovnat (0)

Blog


Poradna

Jak vybrat dětské boty


Při výběru dětské obuvi musíme být ještě důslednější, než při nákupu pro dospělé. Mějme na paměti, že dětské nožky jsou ve vývinu a nevhodná nebo nekvalitní obuv může způsobit zdravotní poškození a deformaci nohou. Některé deformace se neprojeví hned a trápit mohou pak celý život (vbočené palce, bolesti holení, kolen, kyčlí, zad atd.). Dobré je dětem nožky kontrolovat a při výběru nových bot i přeměřit délku obou nožiček. Dětské nohy rostou nepravidelně, ale velmi rychle (za rok i 14 - 19mm).

Mezi faktory, které se negativně projevují na dětských nožkách, patří vedle nevhodné obuvi (příliš krátké, špičaté, nebo úzké boty) i nepřiměřeně dlouhá chůze nebo stání, na straně druhé i nedostatek pohybu a chůze jen po tvrdém podkladu, či nadměrná hmotnost dětí. Podle údajů z lékařských statistik se většina (99 %) dětí rodí se zdravýma nohama a při nástupu do školy má 34 % vady nohou. S přibývajícím věkem dětí roste i počet zjištěných vad.

Jaké botky vlastně vybrat?

Nejdůležitější je velikost a tvar bot. Pozor musíme dávat hlavně na malé boty. Dítě nemá takový cit a zkušenost, aby poznalo, že boty tlačí. Délku bot volíme tak, aby před prsty byl asi 1 cm do špičky bot volný. Špička bot by měla mít kulatý tvar a poskytovat prstům dostatek místa a pohodlí. Špatné jsou i hodně široké a dlouhé boty. Noha v nich jezdí a naráží do přední a boční části a otlačí se.

Zkontrolujeme, aby pata přesně seděla v botě a nezvedala se. Boty by měly mít dostatečně dlouhý, vysoký a tuhý opasek – díl v zadní (patní) části. Aby boty dobře držely na nohách, je lepší vybrat ty se šněrováním, nebo jinou možností úpravy.

Dětské boty musí být také co nejlehčí, aby nepřetěžovaly klouby. Samozřejmostí je dostatečné odtlumení bot, které zajistí kvalitní podešev a anatomicky tvarovaná stélka. Pro menší děti volíme boty vyšší - kotníčkové. V oblasti prstních kloubů musí být bota ohebná (flexibilní).

Pro celkový komfort při nošení obuvi nezapomínejme i na používání kvalitních a vhodných ponožek. I pro malé děti jsou ponožky funkční a speciálně určené na různé činnosti potřebným vybavením. Nezapomínejme, že každý jedinec má i jedinečný tvar nohou, proto není vhodné nosit boty po jiném. Rozhodně se vyhněme nákupu neznačkové obuvi neznámého původu, která je často vyrobena z nevhodných nebo závadných materiálů.







Adresa prodejny

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Jak se k nám dostanete
Zobrazit na mapě

info@actisport.cz
Otevírací doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavřeno
 
+420 731 431 912
+420 548 522 422