Porovnat (0)

Blog


Poradna
Technologie
Zimní

Tvarování lyžařských bot


I když jsou sebelepší podmínky, pokud Vám nesedí lyžařské boty, lyžování se může stát spíše než krásným zážitkem utrpením.

 

Každý máme nohu unikátní, někdo se potýká s různými kostními výrůstky, někdo má zase v jistých místech nohu širší a ne vždy sedne univerzálně vyrobený skelet. Není třeba dělat kompromisy a kupovat si boty, které zhruba nějak sednou, nyní si lze pořídit boty s tvarovatelným skeletem a upravit je přímo pro Vaši nohu.

Tvarování lyžařských bot umožňuje tepelné přizpůsobení skeletu přímo podle nohy lyžaře hned na prodejně. Lze vytvarovat skelet bot značky Atomic označené jako Memory Fit a boty značky Salomon s označením Custom Shell, nejedná se tedy o všechny vyráběné modely těchto značek. Ostatní výrobci se prozatím spíše drží tvarování pouze vnitřních botiček, které v naší prodejně také provádíme. Pokud chceme tvarovat vnitřní botičku i skelet, je třeba botičku vytvarovat až na závěr, po tvarování skeletu. Dojte tak k doladění přesného obepnutí nohy.

Salomon Custom Shell Atomic Memory Fit

Díky materiálu Kaprolene u sjezdových bot značky Salomon, který je umístěn do skeletu v problematických částech, tak i lyžaři, kteří museli mít botu větší a širší mají dnes přesně padnoucí, sportovní  botu. Po ochlazení si totiž Kaprolene na rozdíl od obyčejného plastu uchovává nový tvar. Tento speciální materiál na botě Salomon poznáte podle jeho černé barvy. Výrobce Atomic používá pro tvarování podobný materiál s názvem Memolink, který se přidává do granulátu pro výrobu skeletů.

Prvním krokem úpravy je nahřátí skeletu ve speciální troubě při teplotě cca 100 °C (Atomic udává teplotu 117°C nebo prodloužení nahřívací doby při zachování 100°C, Salomon doporučuje 100°C).

Druhým krokem je samotné tvarování lyžařských bot zn. Salomon nebo Atomic - zákazník si obuje botu (spolu s vnitřní botičkou a lyžařskou ponožkou) a skelet se sám pomocí tepla tvaruje.

Následuje závěrečná fáze, ochlazení skeletu pomocí gelových navlékacích botek.

Po ochlazení si bota uchovává novou požadovanou podobu.

Pomocí tvarování je možné rozšířit skelet celkově až o 8 mm (v případě bot Atomic je udáváno dokonce celkově až 10 mm). Výhodou této technologie je rychlost, vše je hotovo za 20 minut, a absence dalších finančních výdajů.

Skelet lze tvarovat vícekrát, ale nevrací se do původního stavu – jedná se tedy prakticky jen o rozšiřování.

Tvarování provádíme zákazníkům, kteří tvarovatelnou obuv Salomon či Atomic zakoupili u nás v brněnské prodejně Actisport, zdarma. Zákazníci, kteří si přinesou vlastní boty zaplatí za tvarování vnitřní botičky 200 Kč a tvarování skeletu 1500 Kč.

 

TIP: Tvarovatelné lyžařské boty v našem e-shopu poznáte podle ikonky "Tvarovatelný skelet":

Vybírat můžete z mnoha modelů uvedených přehledně hned pod tímto článkem v sekci "Mohlo by se Vám hodit".

 

Na prodejně tvarujeme také boty Fischer!



Mohlo by se Vám hodit






Adresa prodejny

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Jak se k nám dostanete
Zobrazit na mapě

info@actisport.cz
Otevírací doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavřeno
 
+420 731 431 912
+420 548 522 422