Porovnat (0)

Blog


Poradna
Zimní

Co je to vlastně rocker?


V lyžařském sjezdovém sportu je v poslední době hodně frekventované slovo Rocker. Krátké zamyšlení nad tím, co vlastně Rocker je, z jakého důvodu je ve výrobě používán, jaké jsou jeho výhody a další, určitě stojí za zmínku.

Vše začíná pochopením zákonitostí průhybu lyže. Od pradávna se vyráběly lyže ne rovné, ale s klasickým prohnutím pod vázáním Tomuto klasickému prohnutí se říká camber.

Jak se svět lyžování v poslední době vyvíjí a vyvíjí (viz například skladba disciplin zařazených do programu OH), čím dál více lidí se věnuje nejen jízdě na upravených sjezdovkách, ale holduje i lyžování ve volném terénu (freeriding), snowparku (freestyling). Právě v této komunitě dochází ke zjištění, že lyže s opačným prohnutím, než je klasický camber, se v prachovém sněhu, nebo i v těžkých podmínkách chovají lépe. Zlepšuje se jejich ovladatelnost a točivost. V těchto disciplínách se délka lyží běžně pohybuje okolo 190 cm (kvůli předně-zadní stabilitě při jízdě volným terénem), zároveň jejich celková šířka je mohutnější pro schopnost projetí neupraveným svahem. Opačné prohnutí – Rocker (tvar banánu) usnadňuje jejich ovládání.

Tyto vlastnosti zajišťuje kratší kontaktní délka hran. Toto je místo v přední a zadní části lyže, kde se hrana dotýká sněhu. Tento profil lyže se ujal brzy u výrobců lyží pro tyto druhy lyžování. Rocker usnadňuje ovladatelnost lyže, šetří síly jezdce, dává lyžím vyšší hravost. Proto byl tento prvek použit do výroby celých kolekcí všech značek. Téměř všechny lyže v současné době, sjíždějící z výrobních pásů, jsou opatřeny Rockerem.

V počátku se ozývaly hlasy, že inovace lyží Rockerem se vyrovná carvingové revoluci z doby nedávno minulé. Výrobci prominou, ale dle mého soudu carvingová revoluce měla zásadní vliv na tvary, délky a další atributy důležité pro výrobu lyží. Tato revoluce je v podstatě ukončena a další v podobě rockerové revoluce nebude určitě tak zásadní.

Ještě k rozdělení typů Rockeru. Stejně jako u carvingu, rozdělení není jednotné a v podstatě každá značka hovoří o jiném dělení. Pro zjednodušení vycházím z nejčastějšího dělení:

  1. Piste Rocker
  2. All Mountain Rocker
  3. Powder Rocker

Piste Rocker je v podstatě malé pozdvižení lyže v přední části (řádově cca 5 cm), ostatní část lyže má profil klasického camberu. Tento způsob se používá u všech lyží určených na upravenou sjezdovku i u slalomových lyží a u lyží na obří slalom tj. komerčně vyráběných závodních lyží.

All Moutain Rocker má radikálnější zdvižení špičky zhusta doprovázené zdvižením patky (někdy také Tip Tail Rocker). Tímto je kontaktní plocha (hrana) samozřejmě kratší.

Powder Rocker je v podstatě prohnutí používané zejména u speciálnějších lyží používaných v freeridingu a boční profil těchto lyží je už na pohled „banánový“.







Adresa prodejny

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Jak se k nám dostanete
Zobrazit na mapě

info@actisport.cz
Otevírací doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavřeno
 
+420 731 431 912
+420 548 522 422