Porovnat (0)

Blog


Poradna
Zimní

Jak správně vybrat lyže


Chceme-li se věnovat výběru sjezdových lyží v tuzemských podmínkách, musíme se oprostit od myšlenky zahrnout do tohoto výčtu lyže speciální, což znamená nebereme v úvahu lyže určené na freeriding, freestyling, skialpinismus atd., což jsou sice discipliny krásné, ale zatím z hlediska masovosti v ČR málo vyhledávané. Pokud ano, pak většinou u vysoce aktivních lyžařů a mnohdy jako doplněk k již existující výbavě. Zůstaňme tedy u nejběžnějšího rozlišení lyží pro většinu české lyžařské populace a podívejme se, jak správně vybrat lyže.

V první řadě, by měl každý lyžař zhodnotit své požadavky z hlediska svých priorit:

  1. Jaká je má lyžařská zdatnost
  2. V jakém terénu budu lyže používat
  3. Jakou délku oblouku preferuji
  4. Jakou si představuji cenovou hladinu

ad 1: Lyžařskou zdatnost z hlediska evropské klasifikace rozlišujeme do 3 skupin:

  • L (laik – začínající, méně zkušený)
  • A (adventure – středně zkušený lyžař až po dosti pokročilého)
  • S (sport –hobby lyžař se sportovními až vysoce sportovními ambicemi)

ad 2: Požadavek většiny lyžařů v ČR (vzhledem ke klimatickým a geografickým podmínkám) je určen směrem k lyžím určeným na sjezdovku. V alpských zemích, ale je v současné době trend vybírat lyže s menší, či větší schopnosti výborně fungovat i mimo upravený terén. Tyto lyže jsou zařazovány do kategorie All Mountain a jsou opravdovými univerzálkami z hlediska všech sněhových podmínek. Jsou celkově mohutnější, ale velice snadno ovladatelné.

ad 3: Tento požadavek úzce souvisí s bodem 2. Jde-li o lyže určené na sjezdovku, rozlišujeme lyže na krátký oblouk (slalomky), na dlouhý oblouk (obřačky) a na střední oblouk (univerzálky, které teoreticky umějí krátký i dlouhý oblouk, ale ne vyhraněně).

ad 4: Chápu, že každý spotřebitel by chtěl „za co nejmíň peněz, co nejvíce muziky“. Ale to jako i jinde, nelze dosáhnout. Vždy jsou důležité body 1 – 3. Čím specifičtější lyži budu volit, tím její cena bude vyšší. Dále otázka hmotnosti lyžaře a jeho silových dispozic (určitě budou finančně rozdílné lyže pro ženu 165 cm / 60 kg a muže 185 cm / 90 kg). Mohu ovšem ubezpečit, že návratnost tohoto kupního modelu je 100 %. Co je mi platná výborná koupě lyží ze např. 6 000,- Kč, když pří lyžování na modré sjezdovce lyže funguje. Při nájezdu na strmější svah – červenou (nedej Bože černou) sjezdovku ovšem lyže nedrží stopu, vibruje, plave pod lyžařem, což je důkaz její nevyváženosti mezi hmotností, lyžařskou zdatností a na druhé straně složením (tuhostí) lyže. Zde bych použil druhé přísloví „levná – dvakrát placená“.

Závěrem: Při výběru Vašich lyží Vám doporučuji nákup u odborných firem, které mají s touto problematikou delší zkušenosti. Bude-li to ta naše, budu dvakrát rád. A jestliže budete spokojeni, věřte mi, bude to i naše radost.

Přeji Vám hodně zážitků s Vaší novou výbavou na bílých svazích.

 







Adresa prodejny

Brechtova 27/7
638 00 Brno-sever

Jak se k nám dostanete
Zobrazit na mapě

info@actisport.cz
Otevírací doba
listopad - březen:
po–pá10.00–12.00
13.00–19.00
so09.00–12.00
 
duben - říjen:
po–čt10.00–12.00
14.00–18.00
10.00–12.00
sozavřeno
 
+420 731 431 912
+420 548 522 422